mandag 9. desember 2013

Filmanalyse


Mannen som elsket Yngve

Eg har ingen rettigheter til dette bildet, sjå kjelde nedst.

11)      Generell fakta
Regissør: Stian Kristiansen
Sjanger: Drama/Komedie
Premiere: 13. Februar 2008               
Spilletid: 1 time 34 minuttar
Originaltittel: Mannen som elsket Yngve

22)      Handling og miljø
Handlinga forgår i Stavanger 1989, same år som Berlinemuren faller i Tyskland.  Norge blir kald olje-Norge, det er ingen som har mobiltelefoner i lomma eller internett hemme, folk der går i rosa boblejakker og mange er opptatt av det politiske. Det er hovudpersonen, Jarle Klepp vi møter i Stavanger 1989. Han forelskar seg i den nye guten i klassen. Noe som viser seg å sette Jarle i veldig vanskelege situasjonar framover, kor han begynner å ljuge og oppføra seg annleis for å komme nærmare denne guten.

33)      Karakterar
Jarle Klepp den 17 årige, rødhårete hovudpersonen vår. Han verkar veldig sikker på seg sjølve og meiningane sine, som han deler mange av med bestekompisen Helge og kjærasten Katrine. Jarle verker veldig fornøyd med livet sitt etter han møter disse to. Men så dukkar Yngve opp, og Jarle blir kjempe forelska. Sjølve oppdagar han at han gjør veldig mykje får å kome nærmare Yngve og bli kjent med han. Han blir ein «mjukare» person, og begynner å akseptere meir ting som han elles ville fnyst av. Han blir også meir usikker for kva Helge og Katrine vil synes og er livredd for at dei vil oppdage at han er forelska i Yngve. Men når Jarle befinner seg i fleire situasjonar kor han lyger for å få tid med Yngve, får det ham til å ende opp i enda verre situasjonar.

Yngve Lima er den nye blonde guten i klassen. Han fremstår som ein veldig vanlig gut. Men vi får sjå at han er så å seie strake motsetning til Jarle. Han er veldig beskjeden, stille, spelar tennis og trener tre gonger i uka. Yngve liker også musikk men ikkje den aggressive sorten. Han liker å være med Jarle og vi kan sjå at han kanskje følar noko meir for Jarle også. Men Yngve er mykje vekke frå skulen og ein skjønner kanskje at han ikkje har det så greitt. Når Jarle seier han er forelska i ham innrømmer Yngve å være forelska i han og. Etter dette får Yngve eit psykisk samanbrot og blir lagt inn på sjukehuset.

Helge Ombo er nok den staeste av dei alle. Han lar aldrig meiningane sine bli usagt, og han er ikkje redd for å seie dei heller. Han har halvlangt mørkt hår og svart herrefrakk med buttens, noe som Jarle også adopterer. Te, popmusikk og kapitalismen kan han ikkje fordra. Sjølv om Helge kan være ein fornærmande plage er han antakelig verdas beste kompis å ha. Når han merkar at Jarle lyger å oppfører seg merkelig går han rett på han og vil ha sannheta.

Katrine som er kjærasten til Jarle er veldig smart, og har sine meiningar også. Ho er seg sjølve gjennom heile filmen og likar det litt når Jarle tørr å skifte meining. Kjærleiken ho har får Jarle er sterk så når Katrine etter kvart i filmen skjønnar at Jarle har brukt ho får å komme nærmare Yngve blir ho knust. Samtidig vil ho ikkje ha meir med Jarle å gjere etter ho har gjennomskoda han, sjølv om han verkeleg va forelska i ho også.

14)      Dramaturgi
Filmen startar med ein presentasjon av Jarle sjølve, kor han snakkar rett til seerne om livssituasjonen sin. Han har ingen venar, synes folka rundt han er trongsynte, og at han har problema med å skjønne kva han eigentlig gjer her. Like etter dette møter han Helge som viser seg å bli ein veldig god venn. Vi spolar nokon månadar framover i tid. Nu verkar det som den triste tilværelsen til Jarle er snudd helt på hovudet og livet hans er topp. Han, Helge og enda ein kompis, Andreas har starta Mathias Rust Band saman. Dei jobbar hardt får å nå drømmen om å bli eit verdens kjent band, og dele dei politiske meiningane deira gjennom musikken. Det er ikkje berre kompisar Jarle har fått seg, han har også fått seg  kjæraste, Katrine. Men det ikkje Jarle veit er at han komer til å bli forelska i to stykk på ein gong. Han kunne heller aldrig gjetta at det ville bli i ein gut han blei forelska i, og at det vil skape så store problema.   

Jarle blir forelska i Yngve som er ny i klassen. Når han er med Yngve er det som han blir ein mildare utgåve av seg sjølve. Jarle og Katrine begynnar å spele tennis med Yngve som trener på det ofte. Helge forstår seg ikkje på dei. Etter kvart merkjer både Katrine og Helge at Jarle forandrar seg. Jarle er ikkje så bestemt som han var før og han oppfører seg snillare. Jarle begynner også å lyge for å kome nærmare Yngve. Dette finner Helge ut etter at Jarle fortalte bandet at han måtte være heime me mor si fordi ho hadde mista jobben (noko som var sant). Helge ringte heim til Jarle og da fortalte mora at han var på øving med dei. I mens Helge er på vei til tennisbanen for å konfrontere Jarle, har Jarle gitt Yngve ein mixe-kasett med ein song han hadde spelt inn sjølv. Denne songen hadde han eigentleg spilt for Katrine, og var ment til henne. Så kjem Helge rasande inn og forlangar ein forklaring frå Jarle. Yngve går derfrå midt i krangelen, usikker på situasjonen, men Jarle er sikker på at Helge har skjønt at han er forelska i Yngve. Heldigvis visar det seg at Helge trur han vil slute i bandet, da klarar Jarle og redde forholda med både Helge og Katrine. Han lovar å skjerpe seg. Den første konserten deira kjem, og Helge klarar å miste den eine trommestikka midt under konserten, etter at han og Andreas røykte hasj. Nu er det Jarle sin tur til å bli forbanna, men han blir ikkje lenge sur. Saman med Yngve blir dei med bort på festen til ein klassekamerat. Jarle og resten drikker ganske mykje for å gløyme den dårlege konserten, og får fort festhumøret tilbake. Dette endrar seg når Jarle plutseleg høyrer ein velkjent melodi. Det er Yngve som har satt på mixe-kasetten han gav han. Med bygd opp frustrasjon og alkohol i blode går Jarle på Yngve. Katrine og Helge prøver å roa ham ned. Men Jarle holdar tak i Yngve og kvisker i øyre hans at han er forelska i han, Yngve kviskrar det tilbake, og Jarle dytter ham frå seg. Jarle roper ut beskyldningar om at Yngve er homo. Yngve springer derfrå. Katrine blir rasande på Jarle og drar hun også. Jarle fortsetter å feste som om ingenting har hent og han ender opp med å ligge med ei anna jente. Ein får sjå Yngve som spring bortover brua og stiller seg på rekkverket for å hoppe.

Dagen etter finner Katrine Jarle med den andre jenta, men Jarle husker ikkje at han låg med henne. Katrine blir såra og rasande igjen. Etter å ha dratt heim, audmyka og trist kjem Katrine tilbake. Ho har sett gjennom Jarle og seier han berre har brukt ho og vore ein falsk ein. Det er ikkje noko Jarle kan seie imot. Men verre blir det når Helge seinare innrømmer at han er med Katrine og at dei  har fått eit forhold saman. Helge og Jarle slåss, og i slåssinga roper Helge at Jarle har gjort Yngve sjuk. At han nesten har drepe han. Etter dette ser vi ikkje meir til Helge eller Katrine. Vi får sjå Jarle dra til sjukehuset kor Yngve er innlagt. Yngve blei psykisk nedgrott av Jarles sinneutbrudd mot ham. Men Yngve er ikkje sint får å sjå Jarle. Han er glad, og seier han høyrer på kassetten heile tida. Jarle seier unnskyld og at han ikkje visste. Yngve seier det går bra og spør om dei skal spele tennis på onsdag. Jarle svarer ja, så begynner han å gråte. Yngve haldar rundt ham og dei skyssar ein gong.
Det aller siste vi får sjå er Jarle som sitt på bussen bort frå sjukehuset.

25)      Miljøskildring
Miljøet og tidsperioden er veldig godt understreket her. Musikken er 90- 80-talls musikk, noe som passar godt. De har gitt hovudpersonane svarte herre frakkar med buttens og halvlangt hår. Nokon går i svære boble jakker og har kreppa hår. Alt av rekvisittar de brukar ser ut som de gjorde da. Det er også slangen/språket for den tidsperioden som gjer at ein føler at man er lengre tilbake i tid. Dei bruker ikkje engelske ord, eller snakkar om internett og slikt. Rett og slett fordi det var få som hadde det på den tida.

36)      Kamerabruk og Redigering
Heile filmen er filma mest i normalperspektiv. Nokon gonger er det filma i froskeperspektiv, gjerne i scenane som er «glade». Når vi får sjå Yngve gjennom Jarles øgne får vi eit nærbilde av Yngve, nokon gonger spelas det av i sakte film og. Man kan vel kalle filminga veldig simpel, men det gjer også denne filmen veldig god fordi da får man godt meg seg kva som skjer i dei forskjellige scenene, og det blir meir spennande å lese mellom linjene.



47)      Fargar
Filmen er filma med farger. Berre når Katrine tar bandbildar, og filmar dei får vi sjå gjennom hennar kamera som er svart kvitt. Dei har også brukt litt varm og kald kontrast mellom Jarle og Yngve. Jarle så ofte med den svarte frakken og mørke bukser,  og Yngve så ofte med dei lyse lette kleda og den same beige jakka. Detter er nok for å understreke enda meir kor forskjellige dei eigentleg er.

18)      Lyd og Musikk
Musikken dei brukar i filmen er 80 90-talls musikken, som songar frå banda R.E.M, Jokke, Mighty Dogfood,  Det aller værste og fleire. Disse songane er får band hovudpersonene høyrer på sjølve og dei gir oss verkeleg ein følelse av å vare på 90-tallet. Musikken bruker dei også som eit sterkt virkemiddel. Som eksempel når Jarle spelar tennis den dagen kor han lyg til bande. Da blir han og Yngve filma i sakte film med ein song som gjer at vi får ein god følelse, og at forholda deira verkar sterkare når dei spelar på banen. Når de er i garderoben og med det same vi ser Jarle rekke mixe-kasetten til Yngve stopper denne songen brått, og vi skjønner at Jarle har gjort noko veldig gale. Dette virkemiddelet brukar de fleire gonger i løpet av filmen.



Dette er ein link til dei forskjellege songane som er med i filmen. Eg har ingen rettigheter til disse, sjå kilder nedst.

29)      Forteljer måte
Det er ikkje ein forteljar stemme i denne filmen, men vi får ein introduksjon av Jarle Klepp i starten. Der snakkar han inn i kameraet til oss om korleis det er for han å leve i Stavanger år 1989. Elles er filmen scenisk, og vi må tolke handlinga ut i frå det vi ser.

310)      Bodskap
Eg trur hovedbudskape i denne filmen er at kjærleiken kan kome når som helst, og at den absolutt ikkje er noko ein får til å styre. Eg trur også den prøver å vise kor vanskeleg det kan vere å vere homofil, og at sjølv om ein er sikker på seg sjølve kan det hende ein får behov får å endre seg og at det er greitt.


Kilder

Bilde kilder



torsdag 5. desember 2013

Filmmelding

Mannen som elsket Yngve



Regissør: Stian Kristiansen

Sjanger: Drama/Komedie

Premiere: 13. Februar 2008

Spilletid: 1 time 34 minutter      

Originaltittel: Mannen som elsket Yngve



Ein av dei beste filmane eg har sett innan norsk filmhistorie!


Denne  fantastiske filmen bringer deg tilbake til Stavanger i 1989 kor  vi møter Jarle Klepp som er hovudpersonen. Han har eit sterkt band til bestekompisen sin Helge, som igjen er svært knyta til det politiske samfunnet. Det verkar som Jarle er ein sjølvsikker 17åring som veit kva han held på med. Han har også verdas beste kjæraste, Katrine. Saman er dei tre ein sterk gjeng som likar å  utfordre samfunnet, meine det verste, feste og diskutere. Men midt oppi Jarles tilsynelatande fornøgde tilværes kjem ein uventa person inn. Sjenerte Yngve som den nye guten i klassen. Vi får med ein gong følelesen av kor gripen Jarle blir av Yngve, og sjølv forstår han fort at han er blitt forelska. Det han ikkje kan forstå er at det er i ein gut. Dette snur livet hans heilt på hovudet og vi får sjå ein Jarle som må revurdere kven han eigentleg er. Han gjer alt for å kome nærmare Ynge, skiftar på personlegheita si og delar ut løgnar, som gjer det vanskeligare for han seinare i forholda til kjærasten, bestekompisen og bandet deira Mathias Rust Band, som er drømmen.  

Regissøren Stian Kristiansen har gjort ein suveren jobb med denne filmen! Ein følger med gjennom heile filmen mens ein både ler og griner. Rolf Kristian Larsen, som har hovudrollen som Jarle Klepp, spelar utroleg bra, alle dei følelsane han klarer å bringe fram i deg. Den sjølvsikre og den usikre Jarle, spelar han like truverdig. Så har vi Arthur Berning som kompisen Helge Ombo. Det er umulig å ikkje bli gla i den stae, storkjefta karakteren med sine fornærmande kommentarar, men som innerst inne er ein gullklump. Kjærasten til Jarle er ei jente med like sterke meiningar som Helge sjølv. Når ein ser Ida Elise Broch i rolla hennar, får ein verkelig følelsen av sjølvsikkerheten og rettferdigheta til Katrine. Blonde  Ole Christian Ertvaag passer perfekt i rolla som den sjenerte, stille Yngve som spelar tennis. Strake motsetinga til Jarle!

 Noko av det beste med heile filmen er musikken! Her har dei brukt 80- og 90-talls musikk, som hovudpersonane er veldig opphengde i. Dette gjer at ein verkeleg får følelsen av å vere i år 1989. Kor det er nye olje-Norge, arbeidsledige og Berlinemurens fall i Tyskland. Musikken setter verkeleg stemninga her!

Sjølve filmen er basert på Tore Renbergs fantastiske roman med same tittel. Filmen er veldig tro mot boka, og eg som har lest boka fekk same gode (og vonde) følelsar av filmen. Detter er for meg eit veldig stort pluss, og som terningkast gir eg 6 til filmen!


Kilder

Bilde kilder